Ambassadörer

Våra ambassadörer

Våra ambassadörer inspirerar andra att göra insatser för psykisk hälsa – inte bara genom att samla in pengar, utan också genom att föra fram frågorna och bilda opinion.
Sammarbeta med oss

Ullakarin Nyberg

Överläkare i psykiatri och suicidforskare

Ullakarin Nyberg är överläkare i psykiatri vid Norra Stockholms Psykiatri och forskar inom suicid och suicidprevention vid Karolinska Institutet. Ullakarin ägnar nästan all sin tid åt suicid och traumatiska händelser, både i sin roll som klinker och på en mer övergripande nivå nationellt. Hon skriver också böcker och är en mycket uppskattad föreläsare. Ullakarin driver också podden Inferno Podcast där hon i varje avsnitt träffar gäster med egna erfarenheter av psykisk sjukdom som får berätta sin historia. Under hösten 2021 är hon också aktuell med programmet Livet i Sveriges Radio som tidigare gick under namnet Radiopsykologen.

Simon Settergren

Skådespelare och manusförfattare

Simon är skådespelare, filmproducent och manusförfattaren och har producerat och skrivit manus till filmen Kungen av Atlantis som handlar om hans pappa som har schizofreni. På ett varmt, engagerande och trovärdigt sätt lyfter Simon fram både svårigheter och glädjeämnen i att leva med en närstående som lider av svår psykisk sjukdom. Genom film och föreläsningar belyser Simon vikten av ökad vidsynthet mellan alla människor, både för de som lever i och utanför rådande normer.

Pebbles Karlsson Ambrose

Författare & Krönikör

Pebbles Karlsson Ambrose är författare och krönikör som tidigare jobbat med reklam och PR innan hon insjuknade i en psykossjukdom. Förutom att skriva böcker föreläser hon och medverkar ofta i media för att berätta och sprida kunskap om psykisk sjukdom. Boken Vid vansinnets rand bygger på hennes blogg på 1177 Vårdguiden och tidningen Vårdfokus där hon skriver om sin vardag och hur det är att leva med en psykossjukdom. 2016 tilldelades även Pebbles Fonden för Psykisk Hälsas stora fördomspris för att hon med stort mod och personligt engagemang har arbetat mot fördomar om psykisk sjukdom!

Anders Hansen

Överläkare i psykiatri

Anders Hansen är överläkare i psykiatri och har fått ett stort genomslag om sina teorier baserade på den senaste forskningen om hur träning direkt påverkar hjärnans funktioner och vår hälsa. Förutom flera böcker har Anders även skrivit över 2000 journalistiska artiklar om medicinsk forskning och läkemedel. 2019 slog han lyssnarrekord med sitt sommarprat i P1 och han skrev manus till den populärvetenskapliga tv-serien Din hjärna på SVT som han även var programledare för. Han har fått flera utmärkelser för sin bok Hjärnstark, bland annat Mensapriset 2018 och Årets hälsopris 2019 för sitt arbete för en bättre folkhälsa.

Joel Johansson Berg

Kiropraktor

Joel Johansson Berg är kiropraktor och har även varit elitidrottare i badminton, med bland annat både junior och senior SM-guld på sin meritlista. Joel har arbetat inom basket- och badmintonförbundet med deras juniorlandslag, och arbetar nu även som egenföretagare. Joel har valt att engagera sig i arbetet mot psykisk ohälsa, bland annat genom att ge en andel av alla intäkter i sitt företag till Fonden för Psykisk Hälsa. En av de viktigaste anledningarna till Joels engagemang i frågor om psykisk välbefinnande är att hans nära vän avslutade sitt liv som tonåring.

Maria Borelius

Vetenskapsjournalist, entreprenör och författare

Maria Borelius är en prisbelönt vetenskapsjournalist, entreprenör och författare till flera populärvetenskapliga böcker om medicin och hälsa. I den uppmärksammade boken Bryt det sista tabut skildrar hon sina egna upplevelser av sin lillebrors schizofrenisjukdom som senare skulle leda till hans tragiska bortgång. Maria vill bryta stigmat kring psykiska sjukdomar och uppmana oss till att sluta skämmas för depressioner, panikångest eller schizofreni.

Åsa Nilsonne

Psykiater

Åsa Nilsonne är psykiater, leg psykoterapeut och professor i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet i Stockholm. Som expert på mindfulness, relationer och DBT-behandling har hon skrivit en rad uppmärksammade böcker inom området.

Christian Dahlström

Skribent

Christian Dahlström är frilansskribent med egen erfarenhet av panikångest och depression. Förutom att debattera och informera om psykisk ohälsa i medier och sociala forum driver han också podcasten Sinnessjukt. Christian har också skrivit boken Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar som är Sveriges mest sålda bok genom tiderna om ångest och depression.

Simon Kyaga

Överläkare

Simon Kyaga är överläkare i psykiatri och forskare på Karolinska Institutet. Efter att ha mött flera patienter i sitt arbete med en exceptionell kreativ begåvning blev han allt mer intresserad av den gamla myten om en nära relation mellan genialitet och galenskap. Tillsammans med sina forskarkollegor presenterade han 2014 världens största studie på sambandet mellan kreativitet och psykisk sjukdom, vilket bidrog till stor uppmärksamhet även internationellt.

Ann Allan

Sång- och pianopedagog

Ann Allan är utbildad sång- och pianopedagog med ett förflutet som sångerska. Numera är hon verksam som författare, skribent, föreläsare, producent och pianopedagog. I boken Mamma till ett yrväder berättar hon om sin äldste son som vid 32 års ålder fick diagnosen adhd. Förutom utmaningen att vara mamma till ett yrväder handlar boken om människor som inte passar in i samhällets rigida strukturer. Den handlar om skolan, om ungdomspsykiatrin, om bemötande av olikheter och om vårt sätt att leva, kommunicera och se på varandra och omvärlden. Ann föreläser mycket och gärna om de många svåra frågorna.

Björn Bragée

Björn Bragée är narkosläkare med smärtlindring som särskild specialitet. Han är också en flitig debattör som arbetat mot misstro och fördomar mot utsatta patienter och sjukskrivna. Björn medverkade också som programledare i Arga Doktorn i SVT där han följde och hjälpte personer som kommit i kläm i vården. Under de senaste åren har Björn drivit en rehabklinik för smärta och utmattning där behandlingen utgår ifrån modern hjärnfysiologi.