Ångestpodden får stora Fördomspriset 2022

October 17, 2022

Fonden för Psykisk Hälsa delar varje år ut Fördomspriset till personer, grupper eller verksamheter som har gjort en särskild insats för att motverka fördomar kring psykisk ohälsa och psykiska sjukdomar. Årets vinnare blev Ångestpodden som fick ta emot sitt pris tidigare i veckan under Mental Health Evening på Oscarsteatern i Stockholm.

Sedan 2015 har Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg spelat in Ångestpodden som har blivit en av Sveriges mest populära poddar. Med lättsamhet blandat med allvar bryter Ångestpodden tabun och bidrar till mer öppenhet som motverkar fördomar om psykiska sjukdomar och funktionsnedsättningar.

Stort grattis! Hur känns det att ha fått Fonden för Psykisk Hälsas stora Fördomspris?

-Det känns helt fantastisk. Så ärofyllt! Vi var glada bara över nomineringen tillsammans med personer som vi ser upp till.

Ni startade Ångestpodden 2015 och det har nu blivit hela 403 avsnitt! Vad är det som har gjort att ni har hållit på så länge tror ni, vad är det som driver er?

-Det som driver oss är att faktiskt se att det sker en förändring. Det har hänt väldigt mycket i de här frågorna om man jämför med hur det var 2015 när vi startade Ångestpodden. Sedan drivs vi av och blir superinspirerade av alla möten som sker tack vare Ångestpodden, med personer som delar sin historia.

På Mental Health Evening pratade ni om kampanjen Tre minuter som ni lanserade under valspurten i somras. Vad vill ni lyfta med kampanjen?

-Tre minuter syftar till att ändra skollagen. Vi vill att det införs ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över, ett sådant tak finns nämligen inte idag utan det är upp till varje huvudman att tolka ”tillgång till” fritt. Det är inte hållbart när vuxenvärlden samtidigt försöker lära barn och unga att det är viktigt att söka hjälp i ett tidigt stadie. Dessutom upplever många skolkuratorer att det enda dom gör är att släcka bränder, så det förebyggande arbetet fallerar alldeles för ofta för att vi ska lyckas bryta den här negativa spiralen av dåligt mående. Dessutom tror vi att tidiga insatser kan förhindra att så många behöver söka hjälp hos BUP, där köerna också är enorma. Att minska dom köerna kan också bidra till att dom som verkligen behöver specialistvård, får den i rätt tid.

Slutligen, vad gör Ångestpodden om 10 år?

-Förhoppningsvis kan vi då se att Ångestpodden faktiskt varit och fortfarande är en viktig maktspelare i förändringsarbetet i frågorna som rör psykisk ohälsa.

Här kan ni lyssna på Ångestpodden >

Senaste nyheterna