Aldrig tidigare har vi fått in så många nomineringar till Fördomspriset och i år delades priset ut till två personer som fick lika många nomineringar. Fördomspriset 2021 går till Charlie Eriksson och Dan Eriksson som båda har egna erfarenheter av psykisk sjukdom och som nu arbetar intensivt med att motverka fördomar och att hjälpa andra. Charlie har sin plattform Aldrig Ensam som han startade 2013 med syfte att bidra till en mer öppen dialog kring psykisk ohälsa, och att ingen ska behöva leva med psykisk ohälsa i hemlighet. Dan driver webbplatsen heladan.se och åker landet runt och berättar sin historia om att leva ett liv i förnekelse som homosexuell, något som var nära att kosta honom livet.
Stort grattis till er båda! Hur känns det att ha fått Fonden för Psykisk Hälsas stora Fördomspris?
Charlie: Tusen tack! Det känns otroligt roligt att bli tilldelad Fördomspriset, en stor ära! Jag har ägnat mitt liv åt att reducera fördomarna kring psykisk ohälsa sedan jag startade Aldrig Ensam. Det här blir ett kvitto på att arbetet har gett resultat och att vi är på rätt väg. Det här priset blir som ett extra drivmedel in i vår senaste satsning som handlar om att utbilda alla barn och ungdomar inom föreningslivet, eftersom det inte sker någon form av utbildning i skolans värld rörande psykisk ohälsa.
Dan: Det känns enormt hedrande att ha blivit tilldelat Fördomspriset! Jag känner mig stolt! Jag är omskriven i press och mina vänner tycker att jag är värd det här priset efter år av föreläsning och arbete med att reducera fördomar runt psykisk ohälsa och HBTQ. De tycker att jag är modig!
Det som till sist gjorde att jag började berätta var att jag stod vid ett vägskäl: döden eller att prata.
Ni bär ju på egna historier som har kantats av psykisk ohälsa som även resulterade till allvarliga suicidförsök. Finns det något som var avgörande som gjorde att ni tillslut började må bättre?
Dan: Jag började må bättre allt eftersom jag öppnade mig och pratade om mitt problem som jag hade dolt halva livet, nämligen att jag är homosexuell. Det som till sist gjorde att jag började berätta var att jag stod vid ett vägskäl: döden eller att prata. Jag valde lyckligtvis det senare.
Charlie: Det som hjälpte mig när jag mådde som sämst var den professionella vården. Att sluta med allt annat och enbart fokusera på behandlingen och den vård jag fick. Det var den stora vändningen för mig i mitt mående. Jag hade även ett enormt stöd från mina föräldrar och mina tre bröder. De hjälpte mig tillbaka till ett vanligt liv igen. Utan dem hade jag inte funnits idag!
När bestämde ni er för att börja dela med er av era egna erfarenheter till andra?
Dan: Jag bestämde mig för att bli öppen med vem jag är när jag var 53 år och nu är jag 64 år.
Charlie: Jag såg den före detta höjdhopparen Linus Thörnblad i Nyhetsmorgon på TV4 som pratade om sin psykiska ohälsa och att det var anledningen till att han fick avsluta sin karriär. Det gav mig både mod och inspiration till att dela med mig av mina egna erfarenheter. Det blev också startskottet för organisationen Aldrig Ensam som jag grundade 2013 och har arbetat med sedan dess.
Slutligen, hur firar ni det här?
Charlie: Det blir till att fira priset med nära och kära. Det är de jag har att tacka för allt.
Dan: Jag kommer naturligtvis att fira det här i Stockholm i samband med prisutdelningen, men mest firar jag med mig själv. Att jag lever, är trygg, är lycklig och har framtidstro. Jag vill också tacka alla fina vänner som har nominerat mig!
Läs mer om årets fördomsprisvinnare på heladan.se och aldrigensam.com