En julhälsning från Fonden för Psykisk Hälsa

December 22, 2021

För många är helgerna en svår tid. Ensamhet, ekonomiska problem och psykiatriska tillstånd kan kännas mer. Tyvärr hör dessa problem ofta ihop. Efter nästan två år med en pandemi har tillvaron för många blivit ännu svårare. Även om vaccineringen gett oss förhoppningar om att pandemin snart ska vara slut så är den långt ifrån över. Därför är det viktigt att sträcka ut en hand och ge varandra hopp. Varför inte ringa en vän du vet mår dåligt men som du dragit dig för att ringa för att du inte velat störa eller vetat riktigt vad du ska säga? Ta dig tid att lyssna. Våga fråga. Få saker ger så mycket hopp hos en medmänniska som mår dåligt som att någon hör av sig och alla känner vi någon som behöver det där samtalet.

Hopp om mer forskning

Fonden för Psykisk Hälsa har som mål att minska den psykiska ohälsan via stöd till forskning. Att nå en sådan nivå på forskningsanslag som motsvarar sjukdomsbördan har varit Fonden för Psykisk Hälsa huvudmål sedan fonden grundades 1993. Nivån på stöd är idag en bråkdel av vad det borde vara. Vi har utrett varför och kommit fram till att fördomar kring psykisk ohälsa är ett stort hinder. Nu har samhällsutvecklingen, via många fantastiska organisationer, lett till att stigma kring psykisk ohälsa äntligen börjat lätta vilket ger hopp om att fler kommer vilja stödja forskning för psykisk hälsa. I Fonden för Psykisk Hälsa är vi mycket glada över att vi i år trots pandemin kan behålla nivån på de forskningsstipendier vi delar ut och med nya partnerskap kommer vi kunna bidra till ett ökat stöd under 2022. Vi tar ett stort steg framåt med din hjälp!

Fortsatt ökad öppenhet

Det är mycket positivt att stigma kring psykisk ohälsa börjat minska men än har vi en lång väg kvar till den öppenhet som behövs för att stödet både till forskning och vård ska nå den nivå vi behöver. Därför är vi glada över att Fonden under året som gått lanserat den nya kampanjen #jagärnågon som en utveckling av vår tidigare kampanj #allakännernågon. I vår nya kampanj lyfter vi individer med egna erfarenheter och hur man kan söka hjälp för olika psykiatriska tillstånd och kopplar det till intervjuer med framstående forskare inom olika områden. Kampanjen har bara börjat och vi ser fram emot att fylla den med än mer innehåll under året som kommer. I Fondens arbete för ökad öppenhet är vi också mycket glada att vi via vår ambassadör Anders Hansen fyllde Cirkus den 2 november! Han spred kunskap om hjärnan och förklarade vikten av sociala interaktioner och rörelse för psykisk hälsa på ett lättförståeligt och inspirerande sätt.

Vi är också glada och stolta över att vi i arbetet för ökad öppenhet för femte året i rad tillsammans med 1.6&2.6 miljonerklubben åter kunde bjuda in till Sveriges första gala för psykisk hälsa, Mental Health Evening. I år hölls den på Kulturhuset med bland andra Lisa Nilsson samt Christian Dahlström, Erik Bring, Pebbles Karlsson Ambrose och Tove Lundin. De fyra sistnämnda är alla med i kampanjen #jagärnågon. Ett särskilt tack till Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa och Hjärnkoll som även i år varit galans största sponsor. En stor eloge till allt de gör för att öka öppenheten i samhället. Sedan 2009 delar Fonden ut Fördomspriset till någon eller några som gjort en stor insats för att motverka fördomar, årets pristagare ser ni på bilden nedan.

Tillsammans för samhällspåverkan

Det känns hoppfullt att så många människor engagerar sig för förändring så att livet för människor med psykiatriska tillstånd och psykiska besvär kan bli bättre. Jag vill skicka ett stort tack till varje enskild person, företag och organisation som stöttat Fonden för Psykisk Hälsas arbete under året som gått. Ett speciellt tack går till vårt fantastiska vetenskapliga råd. Varenda donation leder till kvalitetsgranskad forskning och varje delning av våra kampanjer på sociala medier bidrar till ökad öppenhet. Tack också till våra sponsorer, ambassadörer, individer med egna erfarenheter och forskare i #jagärnågon kampanjen samt till våra samarbetspartners 1.6&2.6 miljonerklubben, Ladies Circle och Suicide Zero. Tillsammans är vi starka och vi går nu in i ett nytt år med förhoppning om att kunna komma närmare det mål som vi haft sedan 1993 inför vårt stundande 30 års jubileum– En fond som bidrar till forskning som verkligen gör skillnad för ökad psykisk hälsa.

Ovan har jag framhållit hur viktig en större samhällsförändring är över tid och hur stort behovet är av mer forskning för psykisk hälsa. Men vi får vi inte glömma det som ligger nära. Passa på att göra julen lite mindre svår för någon som är ensam eller har psykisk ohälsa i din närhet. Sprid hopp genom att höra av dig och lyssna. Jag vet i alla fall vem jag ska ringa i jul för alla känner vi ju som sagt någon - Vem ringer du?


God Jul till er alla och ett riktigt Gott Nytt År!

Martin Schalling, ordförande Fonden för Psykisk Hälsa
Senaste nyheterna