Mental Health Run lyfter fram det viktiga sambandet mellan träning och psykisk hälsa

August 17, 2021

Från och med i år är Fonden för Psykisk Hälsa återigen förmånstagare för Mental Health Run som genomförs på Djurgården den 2 oktober i höst. Loppet har arrangerats sedan 2015 och har under åren samlat in flera hundra tusen kronor till den psykiatriska och psykologiska forskningen i Sverige.


Syftet med Mental Health Run är att lyfta fram den viktiga kopplingen mellan träning och psykisk hälsa, men också att inspirera flera att börja röra på sig efter sin egen förmåga. Alla är välkomna att delta i Mental Health Run, oavsett om du vill springa eller promenera i ett lugnt tempo. Martin Schalling, ordförande för Fonden för Psykisk Hälsa, är glad att samarbetet med Mental Health Run har återupptagits igen:

– Fysisk träning bidrar till en bättre psykisk hälsa och det har varit ett viktigt fokus för oss under många år. Till exempel uppmärksammade vi det när Anders Hansen fick ta emot Fondens stora fördomspris 2019. Mental Health Run är ett fantastiskt bra sätt att sprida det budskapet och synliggöra sambandet mellan träning och psykisk hälsa, samtidigt som man stödjer forskningen. Tillsammans krokar vi arm för psykisk hälsa och det känns toppen!

Vårt mål i Fonden för Psykisk Hälsa är att kraftigt öka forskningsanslagen inom området så att bättre förebyggande och behandlande metoder kan tas fram.


Kan du berätta vad överskottet går till i år?

– Precis som föregående år går allt överskott oavkortat till den psykiatriska och psykologiska forskningen i Sverige. Vårt mål i Fonden för Psykisk Hälsa är att kraftigt öka forskningsanslagen inom området så att bättre förebyggande och behandlande metoder kan tas fram. Vi vill också bredda forskningen med fokus på psykisk hälsa och vi vet att stöd till unga forskare har stor effekt när det gäller nytänkande och ökad bredd. Därför fokuserar vi på att främst på att stötta yngre forskare som är i början av sina forskningskarriärer. Under tidigare lopp har det kommit in flera hundra tusen kronor som har gått till forskning för bättre kunskap och bättre psykisk hälsa, vilket känns helt fantastiskt! Frågan är om vi kan vi toppa det i år??

Vi är otroligt stolta över vårt vetenskapliga råd som med sin samlade erfarenhet och expertis kan garantera att den bästa möjliga forskningen får stöd.


Hur sker urvalet och bedömning av vilka som får forskningsmedel?

– Forskningsstipendiater får skriva en ansökan som bedöms och av Fondens egna vetenskapliga råd där seniora forskare ingår från olika universitet runt om i Sverige. Vi är otroligt stolta över vårt vetenskapliga råd som med sin samlade erfarenhet och expertis kan garantera att den bästa möjliga forskningen får stöd. Det är sedan styrelsen som i slutet av varje år fattar beslut baserat på rådets utlåtande.

Kommer du själv att delta i Mental Health Run i år?

– Det är planen, bara jag håller mig frisk. Men eftersom det även går att promenera så är svaret JA!

Läs mer om Mental Health Run och anmäl dig till loppet på deras hemsida. I år har du också möjlighet att delta i loppet virtuellt mellan 2-10 oktober. Du väljer då själv när och var du vill genomföra loppet och det spelar ingen roll om du springer, joggar, går eller rullar!

Senaste nyheterna