Fanny kom i kontakt med psykiatrin redan i tonåren då hon vårdades för anorexi, och har senare i livet även fått diagnoserna bipolär sjukdom typ 2, adhd och ptsd. Livet har inneburit många tuffa prövningar som hon delat med sig av till sina många följare på bloggen och på Instagram, men också stora framgångar som entreprenör inom matlagning, träning och hälsa.
Fotografi har länge varit en stor del av Fannys liv, både som fotograf och modell. Som receptkreatör har hon kombinerat fotograferandet med passionen för matlagning, och inte minst den stora kärleken till sötsaker. I receptboken ”Proteinbak” har hon samlat recept för den som gillar bakverk och sötsaker, men vill ha mer protein och mindre socker. Hon brinner för matkärlek och träningsglädje och vill sprida kunskap om psykisk ohälsa för att minska stigmatisering och skam.
Berätta varför du valde att bli ambassadör för Fonden för Psykisk Hälsa?
– Jag har alltid talat både öppet och mycket om dels mina egna diagnoser och min egen problematik, men också om det strukturella stigmat som finns kring psykisk ohälsa och psykisk sjukdom. Jag hoppas att som ambassadör för Fonden för Psykisk Hälsa fortsätta göra precis det, och att på så vis nå en för fonden ny målgrupp, och därigenom öka kunskapen och förståelsen för vad psykisk ohälsa och psykisk sjukdom faktiskt innebär.
Jag har alltid talat både öppet och mycket om dels mina egna diagnoser och min egen problematik, men också om det strukturella stigmat som finns kring psykisk ohälsa och psykisk sjukdom.
Varför behövs det mer forskning om psykiska sjukdomar och funktionsnedsättningar?
– Först och främst för att forskning räddar liv och minskar personligt lidande som drabbar både individen och samhället i stort. Det sparar också samhället pengar, om man föredrar att tänka på den aspekten. Forskning behövs för att öka kunskap och förståelse, för att ta fram bättre behandlingsplaner och åtgärder.
Forskning räddar liv och minskar personligt lidande som drabbar både individen och samhället i stort.
I förhållande till sjukdomsbördan får forskning på psykiska sjukdomar avsevärt mindre pengar än andra folksjukdomar, både från privata donationer och offentliga forskningsmedel. Tror du att tabut kring psykisk sjukdom kan vara en del av förklaringen?
– Det är jag alldeles övertygad om att det är. Samt, ärligt talat: lathet. Okunskap. Människor lever gärna i tron om att psykiska besvär och sjukdomar drabbar andra, aldrig en själv eller människor i ens närhet. Vilket vi ju vet är direkt fel, "alla känner någon”, så är det.